Een eenvoudig model voor
woningverduurzaming

Wat hebben voedselverspilling, circulariteit en de woningverduurzaming met elkaar gemeen? De uitdaging om mensen mee te krijgen in duurzame keuzes! Een eenvoudig model helpt daarbij.
De groene denkers onder ons zijn uiteraard allang gewend aan kliekjesdag, herbruikbare waterflessen en een radiatorfolie. Een groot deel van de Nederlanders is er echter nog niet dagelijks mee bezig. Hoewel de meeste mensen het belang van duurzaamheid snappen, komen velen nog maar langzaam in actie.
Heldere communicatie is een belangrijke voorwaarde voor het creëren van beweging. Eenvoudige modellen helpen daarbij. In de woningverduurzaming hebben we best een uitdaging. Het is een taai onderwerp dat al snel over techniek of geld gaat. Het enige bekende model dat de boel een beetje probeert te versimpelen is de Trias Energetica, maar dat is bedoeld voor professionals in de energietransitie, niet voor particulieren.
Zouden we wat dat betreft iets kunnen leren van onze collega’s uit andere duurzame thema’s? Zeker!
De ladder van Moerman
Laatst was ik bij een presentatie over de Verspillingsfabriek. Dat is een mooi initiatief van cateraar Hutten waarmee verspilling van verse groenten voorkomen wordt door productieresten te gebruiken om voedsel voor mensen te maken. Zij maken gebruik van de Ladder van Moerman. Hoewel ook niet gericht op consumenten toch een mooi overzicht van de opties en de volgorde van wenselijkheid.

Het 7R model
Het afgelopen jaar heb ik samengewerkt met de Plastic Soup Foundation. Deze organisatie richt zich op het uitbannen van plastic vervuiling in zee door het het stoppen van de plasticvervuiling bij de bron. Zij maken gebruik van het 7R model. Goed toegankelijk door het gebruik van al die R-en. Wel jammer dat er zoveel verschillende varianten van dit model bestaan:

De 4V’s van energiebewust wonen
Lerend van alle bestaande modellen kunnen we concluderen dat we voor energiebewust wonen zoeken naar een herkenbaar model dat eenvoudig inzicht geeft in de te nemen stappen. Ekiep heeft daarom het 4V model ontworpen.
Particulieren kunnen op verschillende manier energie besparen in hun woning. Dat laten we in dit model zien, van het minder ingrijpende ‘licht uitdoen’ via het vervangen van apparaten tot een veel complexere verbouwing om de woning te isoleren. In lijn met de trias energetica eindigen we met verduurzamen van de energiebron. Dat kun je het beste doen nadat je eerst energie hebt bespaard.
Een handig model? Gebruiken mag.
Deze blog is geschreven door Debbie Mous.
Lees meer over dit model op de website van Ekiep.