Skip to main content

Om feeling te houden met de praktijk, ben ik altijd een gewillig oor voor buren en vrienden die hun woning willen verduurzamen. Dit keer tipte ik de buurvrouw, met een jaren ’30 woning, dat ze snel in actie moest komen als ze van de hogere subsidie op isolatie in aanmerking wilde komen. Gelukkig bleek ze een doorzetter.

Dubbel glas had ze al in mei 2019 laten zetten, dus ze moest op zoek naar twee nieuwe maatregelen. Een logische keuze leek de spouw in combinatie met bodem- en/of vloerisolatie.

Ze vulde haar adres in op een vergelijkingssite en werd de volgende dag platgebeld en gemaild. Meer dan tien bedrijven stonden te poppelen om langs te komen, en wel al zo snel als volgende week. Ze koos er drie uit, die uit de omgeving kwamen.

 

Drie verschillende offertes

Stap één is voor alle bedrijven hetzelfde: ze boren twee gaten in de muur om de spouw te inspecteren. Maar daarna begint het gegoochel. Isolatiebedrijf A zegt dat er een hoogwerker aan te pas moet komen voor de spouw en kan pas iets over de bodemisolatie zeggen als een aannemer een gat maakt in de vloer aangezien de buurvrouw geen luik naar de kruipruimte van haar woning heeft. Isolatiebedrijf B wil geen offerte uitbrengen, zolang er te veel puin in de spouw aanwezig is. Hij gaat er zelfs nog even voor zitten, om uit te leggen dat met puin in de spouw, de kans op vocht in de buitenmuur aanzienlijk is. Isolatiebedrijf C kan alles uitvoeren zonder hoogwerker, verwijderd de puin uit de spouw, maakt zelf een luik in de vloer, maar heeft een veel hoger aantal vierkante meters berekend.

Ondernemende buurvrouw

Mijn buurvrouw wil graag, en heeft een ondernemend profiel. We sparren nog een keer samen. Waarom klinkt bij isolatiebedrijf C alles zo eenvoudig? Maar wel zo’n hoge prijs rekenen? Klopt dat wel? En moet ze nu de spouw wel doen, want vochtproblemen is het laatste waar ze op zit te wachten.

 

Nog voor de kerst

Nadat Isolatiebedrijf C nog een keer langs komt, en ook de vierkante meters bijstelt, gaat ze met dit bedrijf in zee. Nog voor de kerst wordt haar huis geïsoleerd, zodat ze er deze winter nog warmpjes bij zit. Maar hoeveel huiseigenaren zouden na zulke uiteenlopende adviezen hun plannen niet in de ijskast stoppen?

 

Mooie taak voor energiecoöperaties en energieloketten

Hier ligt een mooie taak voor energiecoöperaties en energieloketten die zich richten op het geven van goed energieadvies, maar daarna de bewoners los laten in het oerwoud van offertes: stop niet na het geven van een advies, maar help mensen als mijn buurvrouw ook bij het vinden van geschikte isolatiebedrijven en het beoordelen van hun offertes.

 

Tekst: Karlijn Arkesteijn, ondersteunt onder andere energiecoöperaties en energieloketten om de klantreis optimaler te maken, zodat nog meer mensen in beweging komen.