Skip to main content

Vrijwillige energiecoaches, ik ben er heel wat tegengekomen de afgelopen jaren. Ze dwingen respect af, door hun kennis en vrijwillige bijdrage, maar vooral door de bevlogenheid waarmee ze stadgenoten op weg helpen naar duurzaam wonen. En hun impact groeit!

Wie zijn het?
De ‘Praktijkstudie vrijwillige energiecoaches’ van Milieu Centraal bevestigt het beeld dat ik al had van energiecoaches: Het overgrote deel van hen is gepensioneerd, hoog opgeleid en man. Ze hebben interesse in techniek, zijn privé meestal ook bezig met duurzaamheid en willen een bijdrage leveren aan een betere wereld. Ze zijn aangesloten bij een energiecoöperatie die (vaak via coöperatie Hoom) zorgt voor hun scholing.

Groeiende impact
Energiecoaches spelen een belangrijke rol in het in actie krijgen van woningeigenaren. Die willen wel aan de slag met verduurzaming, maar hebben vaak nog een duwtje nodig van iemand die ze kunnen vertrouwen. De coach vervult die rol, want hij heeft zelf geen commercieel belang, weet er veel van en komt uit de buurt. Dat hij uit de buurt komt, is bovendien handig, omdat hij meer weet over lokale subsidies en vertrouwde (installatie)bedrijven.

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat bewoners met hulp van energiecoaches sneller maatregelen nemen ter verduurzaming van hun woning. Hun duurzame bevlogenheid werkt aanstekelijk. De meeste mensen die advies vragen van een energiecoach hadden al wel het voornemen om een keer aan de slag te gaan, maar het bezoek brengt alles in een stroomversnelling. Onverwachte adviezen die vaak snel en simpel op te volgen zijn dragen hieraan bij. Bijna zes op de tien klanten (58%) onderneemt actie na het advies van de energiecoach.

De begin februari uitgekomen Lokale Energie Monitor van Klimaatstichting HIER laat zien dat het aantal energiecoaches het afgelopen jaar is gegroeid naar 547, ruim drie keer zo veel als het jaar daarvoor. Het aantal coachgesprekken is, ondanks de coronapandemie, meer dan verdubbeld naar 4794. De opmars van de vrijwillige energiecoach lijkt onstuitbaar!

De uitdaging voor de komende jaren
Er komt nog wel een stevige uitdaging aan voor de energiecoöperaties en -coaches: nu worden vooral stadsgenoten bereikt die het belangrijk vinden om hun woning te verduurzamen. Ze hebben een klik met de energiecoaches van nu. Straks willen we ook graag de grote groep bewoners activeren met een minder duurzame drive. De passende aanpak, de ‘tone of voice’ en de extra vrijwilligers om deze groep te bereiken moeten nog gevonden worden.

Bronnen:
Praktijk studie vrijwillige energiecoaches Milieu Centraal/ I&O Research, september 2020
Lokale Energie Monitor van Klimaatstichting HIER/ RVO, februari 2021

Deze blog is geschreven door Debbie Mous.